Skip to main content

De lantaarn

Nederland is een van de best verlichte landen ter wereld. Natuurlijk is dat heel prettig voor onder andere de rijveiligheid. Echter kost deze fijne verlichting ons ruim 2 miljard euro per jaar aan onderhoud en stroomverbruik.

De geschiedenis van de lantaarnpaal gaat ver terug in Nederland. In 1570 liep Den Haag nog aan kop met de eerste 33 lantaarnpalen in Nederland. Ondertussen anno 2016 is vrijwel iedere vierkant meter in Nederland goed verlicht door een lantaarnpaal. Hoewel kosten nog moeite bespaard moeten worden als het om veiligheid gaat zijn er door hedendaagse technieken tal van mogelijkheden die het milieu en de kosten flink besparen.

Zo verbruikt de gemiddelde lantaarnpaal in Nederland 60 watt. Met 3,5 miljoen lantaarnpalen in Nederland komen de kosten in totaal aan het stroomverbruik alleen al op ruim 110 miljoen per jaar. De meest voorkomende lamp in de lantaarnpalen zijn gasontladingslampen van 60 watt met een levensduur van 625 dagen. Stel dat we die allemaal vervangen door lantaarnpalen met led verlichting besparen we met een wattage van slechts 24 watt 30% op het energie verbruik. Daarnaast zal met ruim 100.000 branduren minder ongemak en kosten voor onderhoud nodig zijn.

Wij helpen u graag vrijblijvend met lichtadvies, leveringen en/of installaties op maat.

Waarom zijn alle lantaarnpalen dan nog niet voorzien van led verlichting? Simpelweg omdat het aanschaffen van led verlichting voor in de lantaarnpalen in aanschaf duurder zijn. Dit is op de korte termijn absoluut waar, maar op de lange termijn loont het de investering. Gemiddeld genomen is de terugverdientijd voor een lantaarnpaal led verlichting slechts 1 tot 1 ½ jaar.

Neem voor vragen over de terugverdien periode en investering in led verlichting voor in lantaarnpalen gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek.

Onze ervaren specialisten helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem nu contact op Bereken uw besparing