Skip to main content

Een veelgebruikte vakterm is de verhouding lumen per wattage. Op deze pagina lichten we dit nader toe. Lumen is een meeteenheid die de lichtsterkte van led verlichting aanduidt. Met de lumen per watt led verhouding wordt bedoeld hoe energie efficiënt een lamp is. Om precies te zijn hoeveel licht een led lamp produceert per 1 watt stroom verbruik.

Om een voorbeeld te geven hoe u lumen kunt inschatten, geeft een ouderwetse gloeilamp van 40 watt een lichtopbrengst van 415 lumen. De verhouding is het aantal lumen gedeeld door het wattage, in het geval van de gloeilamp dus 10,35 lumen per watt. Dit is een zeer energie inefficiënte verlichting. Led verlichting met een zeer energie-efficiënte verhouding reduceert binnen uw bedrijf het stroomverbruik en de CO2 uitstoot aanzienlijk. Vandaar dat led verlichting met een verhouding van ten minste 120 lumen per 1 watt in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek. Onze producten werken met een minimale opbrengst van 120 lumen per watt, en brengen in veel gevallen nog meer op.

Wat doet lumen per watt led met verlichting?

Wanneer er behoefte is aan goed werklicht bij een hoog plafond, worden in veel gevallen RB LED High Line led tl buizen geplaatst. Het product in dit voorbeeld is een buis van 150cm en vervangt TL verlichting met een verbruik van 58 watt. RB LED high line 150 cm verbruik slechts 22 watt en heeft een lumen watt verhouding van 150 lumen per watt. Dus de lumen output van dit product is 3.300 lumen.

De verhouding is niet enkel belangrijk om in aanmerking te komen voor de Energie Investeringsaftrek, maar geven een indicatie van de kwaliteit van de lichtopbrengst. Neem gerust vrijblijvend contact op voor advies over de idealen verhouding tussen lumen watt led verlichting voor uw organisatie.

Neem nu contact op Bereken uw besparing