Skip to main content

EIA Energie investeringsaftrek

Belangrijk nieuws: 2023 EIA-subsidie voor LED komt te vervallen 

De afgelopen jaren zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA voor LED meerdere malen aangescherpt. Steeds moesten er meer rapporten aangeleverd worden om de steeds betere specificaties te onderbouwen. De overheid heeft voor 2023 helaas besloten om de Energie investeringsaftrek voor LED verlichting te stoppen. Het argument vanuit de overheid is dat de terugverdientijd meestal veel korter is dan 5 jaar. Mede door de extreem hoge energietarieven.

Wel gebruik maken van de EIA?

Bij de EIA is de datum op de opdrachtbevestiging van belang, het hoeft niet per se in 2022 geleverd te worden, zo lang de opdracht maar verstrekt wordt in 2022.

Heeft u dus een aanbieding liggen, dan is het voldoende om deze voor einde van het jaar in opdracht te geven. Uitvoering mag in 2023.

 

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor subsidie wanneer je gebruik maakt van led verlichting. Met de energie-investeringsaftrek (EIA) stimuleert de overheid het verduurzamen van jouw organisatie. De EIA is een fiscale regeling voor ondernemers, die investeringen doen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en het verduurzamen van de organisatie. Een goed voorbeeld hiervan is het overstappen op led verlichting.

EIA kort uitgelegd

EIA is opgesteld voor het aantrekkelijker te maken voor bedrijven om energiezuiniger te gaan ondernemen d.m.v. fiscale voordelen te geven aan bedrijven die energiezuiniger willen ondernemen. Energiezuiniger ondernemen is heel erg breed, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, dubbel glas maar sinds 2023 valt led verlichting hier niet meer onder. Doordat je investeert in milieubewustere keuzes wordt je beloond door de overheid. Die beloning is dat je 45,5% van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst en dit is bovenop je standaard afschrijvingen.

 

Kom jij in aanmerking voor EIA?

Elke ondernemer in Nederland die belastingplichtig is voor inkomsten- of vennootschapsbelasting kan in aanmerking komen voor EIA. Je investeringen in bedrijfsmiddelen (zoals led verlichting) moeten dan wel voldoen aan de wettelijk vastgestelde energieprestatie-eisen. Wij geven je graag advies over hoe je in aanmerking kunt komen door middel van led verlichting. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies!

 

2021 voordelen EIA subsidie

Op het moment dat je gebruik maakt van de EIA betaal je minder belasting en daarnaast zijn de aanschafkosten voor led verlichting aftrekbaar. In 2020 was 45% van  de aanschafkosten aftrekbaar! In 2021 is dit percentage gelijk gebleven, dus wil jij ook in aanmerking komen voor de EIA subsidie van de overheid? Stap dan snel over op led verlichtingen en kom met jouw bedrijf in aanmerking voor de subsidie.

 

2020 wat is uw fiscaal voordeel?

Het budget voor 2020 is € 147 miljoen. Een investering boven de € 2.500,00 komt in aanmerking voor gemiddeld 11% netto voordeel. U kunt namelijk 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

Zoals eerder genoemd komt bij een investering in led buizen € 20,00 per led buis in aanmerking. Bij alle andere led verlichtingssystemen € 25,00 per 1000 lumen.

2019 wat is uw fiscaal voordeel?

Het budget voor 2019 is € 147 miljoen. Een investering boven de € 2.500,00 komt in aanmerking voor gemiddeld 11% netto voordeel. U kunt namelijk 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

Zoals eerder genoemd komt bij een investering in led buizen € 20,00 per led buis in aanmerking. Bij alle andere led verlichtingssystemen € 25,00 per 1000 lumen.

Neem nu contact op Bereken uw besparing