Skip to main content

Met Prinsjesdag was het al aangekondigd. De energiekosten gaan flink omhoog door belasting. Een hogere energiebelasting zorgt automatisch voor een hogere energiefactuur.

Belastingstelsel verduurzamen

Onder het nom het belastingstelsel te verduurzamen gaan de kosten flink omhoog. Met name de tarieven voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) gaan flink stijgen. Naar verwachting zal de subsidiepot goed gevuld zijn voor de komende jaren door dit nieuwe beleid. Het is nu nog koffiedik kijken. Één ding is wel zeker. De energiekosten gaan flink omhoog door belasting

Zonnepanelen worden minder aantrekkelijk

Alsmaar meer bedrijven zetten de E.I.A. in om hun gehele dak vol te zetten met zonnepanelen. Overproductie van stroom wordt immers vergoed. Hoewel deze regeling sober is, levert het bedrijven op dit moment een interessante R.O.I. op door het terugvoeren aan het net. Deze R.O.I. kan wel eens vanaf 2020 veranderen, waardoor de prognose zoals die bij de investering in kaart is gebracht kan tegenvallen. De regeling voor terugvoeren zal naar verwachting vanaf 2020 aanzienlijk versobert worden.

Hoe halen bedrijven hier hun voordeel uit?

Hoe minder stroom een bedrijf verbruikt, des te minder heffingen er betaald worden op jaarbasis. Het gaat dus allemaal om het stroomverbruik te reduceren in het nieuwe belastingstelsel. Led verlichting speelt hier een belangrijke rol in. Op basis van het wattage, de branduren en stroomkosten incl. heffingen kan eenvoudig berekenend worden hoeveel u met led kunt besparen. Gezien de aangekondigde stijgingen van heffingen kan een prognose met led verlichting enkel meevallen. Dit is bij een investering in zonnepanelen onzeker. Het is dus raadzaam te laten berekenen hoeveel stroom uw bedrijf nodig heeft bij het inzetten van led verlichting voordat u in zonnepanelen gaat investeren. Het gaat veel interessanter worden om de meter laag te houden dan terug te voeren aan het net. Door uw stroomverbruik met led verlichting te verlagen heeft u tevens minder zonnepanelen nodig en ervaart u het maximale voordeel en een heldere prognose op uw investeringen in verduurzaming.

Hiermee stellen we dus niet dat een investering in zonnepanelen onjuist is, maar adviseren we eerst led verlichting aan te schaffen voordat u aan zonnepanelen begint. Door met led verlichting uw stroomverbruik te reduceren heeft u minder zonnepanelen nodig.

Plan gerust vrijblijvend een afspraak in om te laten berekenen hoe uw bedrijf het beste met de veranderingen in het belastingstelsel kan omgaan.

Leuker kunnen we het niet maken, wel duurzamer en slimmer.

Neem nu contact op Bereken uw besparing