Skip to main content

Verhouding lichtopbrengst

In een systeemplafond komen we nog regelmatig conventionele downlight armaturen met PL verlichting erin tegen. P.L. verlichting is een kleinere variant van TL verlichting. Een led downlight richt het energieverbruik veel efficiënter in en is vaak een perfect alternatief. Hoe ligt de verhouding met lichtopbrengst? Hieronder vertellen wij u meer over LED Downlight vs PL Downlight.

De lumen / watt verhouding van PL lampen schommelt tussen de 60 en 70. Voor één 8 inch Led armatuur zijn vaak 2 diagonale 18 watt PL lampen nodig om een gelijke lichtopbrengst te realiseren. Bovendien zult u deze vaker moeten vervangen gezien de gemiddelde levensduur van slechts 10.000 branduren tegenover 50.000 van de led lampen.

Een PL Downlight armatuur kan niet omgebouwd worden naar led verlichting en zal dus in zijn geheel vervangen moeten worden. Zie afbeelding hieronder van een PL Downlight armatuur.

Is uw P.L. downlight aan vervanging of vernieuwing toe? Of bent u gewoon benieuwd hoeveel u kunt besparen door uw conventionele PL downlight armaturen te vervangen voor Led verlichting? Hieronder een vergelijking:

PL Downlight   VS  Led Downlight

Diameter
8 inch
8 inch
Branduren
10.000
50.000
Wattage
2 x 32
30
Lumen
3600
3000
Lumen / Watt
56
100
Dimbaar
nee
ja
Voorschakelapparaat
ja
nee
Duurzaam
nee
ja
Brandveilig
nee
ja
E.I.A. subsidie
nee
ja

PL downlight armaturen zijn er net als een led downlight in diverse afmetingen en met een divers wattage verbruik. Om er precies achter te komen hoeveel u kunt besparen op uw downlight is een adviesgesprek op locatie vaak aan te bevelen. Naast een berekening van de besparing kan er dan namelijk ook gekeken worden naar de juist lux norm / lichtopbrengst voor uw werkzaamheden.

Neem dan ook gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Neem nu contact op Bereken uw besparing