Skip to main content

Nood verlichting

Help! Brand! Waarheen? Wat nu? Maak je minder zorgen in dit soort situaties met het uitlichten van uw uitgangen met noodverlichting.

Overal zie je het hangen en dat is niet zo gek ook want het is ook nog eens verplicht! Noodverlichting is sinds 2012 verplicht in een pand waar plek is voor meer 75 personen, zo is vastgesteld door de Rijksoverheid.

Naast dat noodverlichting verplicht is in een ruimte vanaf 75 personen zijn er nog genoeg andere regels aan waar gehouden moet worden. Verlichting is verplicht in elke ruimte gelegen onder het meetniveau; hiermee wordt bedoeld dat elke ruimte onder de ingang van het gebouw verplicht voorzien moet worden van noodverlichting. Denk hierbij aan ondergrondse parkeergarages, kelders.

Bij een besloten ruimte die loopt door andere ruimtes heen is nood verlichting ook verplicht. Dit moet zodat het overal even duidelijk is vanuit elke ruimte waar de dichtstbijzijnde nooduitgang zich bevind en daarbij moet in de gangen dan ook verplicht noodverlichting hangen.

Een lift die bedoeld is voor het vervoeren van personen is noodverlichting ook een verplichting.

De eigenaar van het desbetreffende gebouw is de eind verantwoordelijke voor het controleren, plaatsen en in werking houden van verlichting.

Verplichtingen noodverlichting

Nu de verplichtingen zijn benoemd wanneer er precies waar verlichting moet hangen moeten natuurlijk de verlichting armaturen ook voldoen aan specifieke eisen.

Lux waarde

Elk noodverlichting armatuur is verplicht om minimaal 1 lux te hebben. Wat is lux? 1 lux staat gelijk aan het licht van de volle maan en is daarbij genoeg licht om een nooduitgang aan te duiden. Bij al onze producten staan lumen aangegeven, 1 lux = 1 lumen/m2.

Zichtbaarheid van verlichting

Een noodverlichting armatuur moet een zichtbaarheid radius hebben om en nabij 30 meter. Dit is zo vastgesteld zodat in elke ruimte een noodverlichting armatuur altijd te zien is.

Accu verlichting

Een armatuur moet binnen 15 seconden na het uitvallen van de normale verlichting aan gaan en dus om en nabij 30 meter zichtbaar zijn.

Armaturen

Binnen in ons assortiment hebben wij 2 types noodverlichting armaturen. De RB LED Resq Vluchtwegsignalering, dit armatuur is voorzien van 2 lux, 3 watt, zichtbaarheid tot 30 meter en een accu die tot 3 uur lang blijft branden na het uitvallen van de stroom. Het andere armatuur is de RB LED Panic, dit armatuur is voorzien van 2 lux, 3 watt heeft ook een zichtbaarheid tot 30 meter en de accu geeft ook 3 uur lang een licht na het uitvallen van de stroom.

RB LED RESQ vluchtwegsignalering 3WRB LED Panic verlichting

Neem nu contact op Bereken uw besparing